Βοηθήστε μας να κρατήσουμε αναμμένο το φώς τής καλής λογοτεχνίας…

 

Ας το ξεκαθαρίσωμε από τήν αρχή: Όσοι ασχολούμεθα με αυτό το blog και το περιοδικό «χίμαιρα» το κάνουμε σε απόλυτα εθελοντική βάση. Κανείς από εμάς, (και οπωσδήποτε όχι ο Μάνος Τασάκος), δεν είναι αναμεμιγμένος σε μή κερδοσκοπικές οργανώσεις, κυβερνητικούς οργανισμούς, κομματικούς ή πολιτικούς φορείς, εκδοτικές επιχειρήσεις, επιχειρηματικές ή άλλες κερδοσκοπικές δραστηριότητες. Δεν έχουμε εισπράξει, (ούτε το έχουμε άλλωστε επιδιώξει), ούτε ένα ευρώ από διαφημίσεις, επιδοτήσεις πάσης φύσεως ή προγράμματα εγχώρια και ευρωπαϊκά. Η ενασχόλησή μας με αυτό το ιστολόγιο και κυρίως με το περιοδικό «χίμαιρα» πού ολοκληρώθηκε πρόσφατα, απαιτεί πολλές φορές εργασία πολλών ημερών ή μηνών και ως κίνητρο έχει αποκλειστικά τήν αγάπη μας για τήν καλή λογοτεχνία και τήν ανάδειξή της σε ένα αναγνωστικό κοινό, πού αναζητά τήν ποιότητα και το άξιο κείμενο. Κανείς δεν μάς ανάγκασε να υπηρετήσουμε ένα τέτοιο σκοπό και γι αυτό κι εμείς δεν αναγκάζουμε κανέναν να συνεισφέρει σε τούτη τήν προσπάθεια. Γι’ αυτό άλλωστε όλες οι εργασίες μας, (κριτικές σε χειρόγραφα, άρθρα, έρευνα, ευρύτερο λογοτεχνικό έργο), κινούνται πάντοτε προς τήν μία κατεύθυνση, (εκείνη τού αναγνώστη), χωρίς καμία απαίτηση οικονομικής, ηθικής ή άλλης ανταπόδοσης. Αυτό είναι κάτι πού δεν πρόκειται να αλλάξει και γι’ αυτόν τόν λόγο, όλο αυτό το έργο διατίθεται πάντοτε ελεύθερα στο διαδίκτυο και σε όποιον ενδιαφέρεται να το αναγνώσει, να το κρίνει ή να το εμπλουτίσει.

Αυτές είναι απαραίτητες διευκρινήσεις, καθώς μετά από τήν δημοσίευση τού πρώτου τεύχους τής «χίμαιρας», δεχθήκαμε αρκετά μηνύματα με ερωτήματα για χορηγίες και γενικότερα γιά τήν οικονομική ενίσχυση τής προσπάθειας πού έχει ξεκινήσει. Όσο αφορά τούς φίλους πού το ρωτούν αυτό εντελώς ανιδιοτελώς και με απλή διάθεση προσφοράς, υπάρχει πάντοτε ο δρόμος μιάς δωρεάς στο PayPal, μέσω τής φόρμας που θα βρείτε στο τέλος αυτού τού κειμένου. Εδώ δεν υπάρχει οικονομικό όριο ή άλλοι περιορισμοί. Οι πιο συγκινητικές δωρεές άλλωστε πού έχουμε λάβει, είναι εκείνες τού ενός ή τών ελάχιστων ευρώ, πού καταδεικνύουν με έναν συμβολικό τρόπο τήν αποδοχή, τήν παρότρυνση ή και τήν αγωνία τών αναγνωστών μας για τήν συνέχεια στο όποιο έργο επιτελείται.

Υπάρχουν όμως και ερωτήσεις από οργανισμούς και ορισμένες επιχειρήσεις, πού δείχνουν ένα ενδιαφέρον για χορηγίες και ζητούν διευκρινήσεις για διαφημιστές, αναγνωσιμότητα και άλλα ποσοτικά ή ποιοτικά χαρακτηριστικά τής κυκλοφορίας τού περιοδικού. Αυτό βεβαίως είναι απολύτως φυσικό, καθώς κάθε χορηγός αναμένει μία “επιστροφή” τής χορηγίας του με άμεσο ή έμμεσο τρόπο. Με αφορμή λοιπόν όλα αυτά, θα πρέπει να πούμε ότι δυστυχώς δεν έχουμε τον τρόπο να λειτουργήσουμε ανταποδοτικά και επιχειρηματικά στο πεδίο τών χορηγιών, δυστυχώς δεν μπορούμε να “παίξουμε” με επιτυχία το παιχνίδι πού παίζεται τα τελευταία χρόνια στον χώρο τού τύπου και ιδιαίτερα τών λογοτεχνικών εντύπων. Δεν είναι μόνο θέμα άποψης, αλλά και παντελούς ανικανότητας να περπατήσουμε σε τέτοια μονοπάτια.

Σκοπός μας είναι σε κάποιο μακρινό μέλλον η «χίμαιρα» να κυκλοφορήσει και σε έντυπη μορφή (εννοούμε τήν διανομή στα βιβλιοπωλεία τής χώρας και όχι μόνο τήν παραγγελία από τήν createspace πού ισχύει σήμερα). Σ’ αυτήν τήν προσπάθεια κάθε χορηγία θα ήταν μία ανέλπιστη βοήθεια και ενθάρρυνση, αλλά πρός όλους εκείνους πού πιθανόν να έχουν τήν καλή διάθεση για κάτι τέτοιο, θα πρέπει από πριν να πούμε ότι δεν έχουμε τίποτα σημαντικό να προσφέρουμε σε ανταπόδοση – εκτός από ένα ειλικρινές “ευχαριστώ” και τήν αναφορά τους στίς σελίδες τού περιοδικού.

Εάν λοιπόν, παρ’ ελπίδα, θελήσει κάποιος να ενθαρρύνει τήν διαδικτυακή ή έντυπη έκδοση τής «χίμαιρας», θα πρέπει δυστυχώς να εμφορείται από ένα και μοναδικό κίνητρο – το ίδιο πού χαρακτηρίζει εμάς και τούς αναγνώστες και δεν είναι άλλο από τήν αγάπη προς το κείμενο, τον πολιτισμό, τήν άξια ποίηση, τήν λογοτεχνία στο σύνολό της.. 

Είναι βεβαίως ένα φτωχό τοπίο σε μια εποχή πού όλα αποτιμώνται διαφορετικά.

Όμως είναι το μόνο πού διαθέτουμε και το μόνο πού μπορούμε να υπερασπιστούμε επιτυχώς, χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς..

(Ομάδα φίλων και συνεργατών Μ. Τασάκου)

 

Στηρίζω τήν καλή λογοτεχνία και το ιστολόγιο Μάνος Τασάκος

Personal Info

Donation Total: 5.00€

Ευχαριστούμε θερμά για την έμπρακτη στήριξη των προσπαθειών μας!

Κράτα το

Close Menu

Send this to a friend